Lawine materiaal: De voordelen van huren

Waarom huren?

Om tijdens het off-piste skiën/snowboarden de (lawine)risico’s zoveel mogelijk te beperken en de veiligheid van de off-piste wintersporter (jij) te verhogen is het dragen van een lawine airbag en lawine piepers (schep en sonde) van cruciaal belang. Het verhoogt je overlevingskansen aanzienlijk wanneer je in een lawine terecht komt. Onder lawine materiaal verstaan wij normaal gesproken de lawine airbag, lawinepieper, schep en zonde.

Lawine airbag huren biedt voordelen!

De voordelen van het huren van een lawine airbag zijn het beschikken over het nieuwste lawine materiaal en het vermijden van hoge aanschafkosten (circa €800 euro). Daarnaast zien wij bij veel mensen dat zij slechts een enkele keer in de poedersneeuw willen skiën. Dit kan soms een aantal dagen zijn maar ook één- of twee dagen. Door het gemak van huren vallen de hoge kosten weg en kun je op een eenvoudige manier kennis maken met freeriden en toerskiën.

Vergroot je overlevingskansen

De lawine airbag wordt door (ervaren) wintersporters gebruikt om bedelving onder een lawine te voorkomen. De lawine airbag kan je overlevingskansen aanzienlijk vergroten. De airbag bevat een geïntegreerd systeem dat bestaat uit één of twee grote airbags die door een persluchtpatroon worden gevuld. Hierbij is wel zaak dat je zelf de hendel van de airbag activeert om deze op te blazen. Doe je dit niet dan is er geen enkel verschil met een gewone rugzak. Het Swiss Federal Institute heeft in Davos (Zwitserland) tussen 1990 en 2007 151 personen geteld die met een lawine airbag in een lawine terecht kwamen. Van deze 151 mensen waren er 66 totaal niet begraven, 63 waren slechts gedeeltelijk begraven, 19 waren compleet begraven maar de airbag was nog zichtbaar (snel gevonden) en ‘slechts’ 3 personen waren compleet begraven waarvan 1 persoon zeker is begraven door een tweede lawine. De uitslag van dit onderzoek is opgenomen in onderstaande grafiek.

Overlevingskansen met lawine airbag

Het gebruik van een lawine airbag maakt een lawinepieper niet overbodig. Het onderscheid tussen de airbag enerzijds en de lawinepieper, schep en sonde anderzijds is gelegen in de preventieve werking ervan. Met de lawine airbag probeer je te voorkomen dat je onder de sneeuw terecht komt, terwijl de andere materialen pas gebruikt gaan worden als er al iemand onder de sneeuw bedolven ligt. Let op: het dragen van een lawine airbag garandeert nooit 100% dat je niet onder de sneeuw terecht komt.

Wanneer moet je een lawine airbag huren of kopen?

Het dragen van een lawine airbag is bedoeld voor iedereen die off-piste wintersport beoefent. Daarnaast is het aan te raden voor iedereen die graag aan toerskiën- of snowboarden doet.

Wat doet een lawine airbag nou precies?

De lawine airbag zorgt er als het ware voor dat je boven op de voortglijdende sneeuwmassa blijft drijven. Je soortelijk gewicht wordt verlaagd en je volume wordt vergroot. Dit natuurkundig verschijnsel is ook wel bekend onder de term ‘inverse’.

Om het idee van de lawine airbag iets duidelijker te maken hebben wij het voordeel van ‘segregation’: Dit verschijnsel doet zich voor in bijvoorbeeld een pot met koffiebonen: na het schudden zakt het gruis naar de bodem en de bonen komen boven drijven. Ofwel ‘hoe groter, hoe hoger.’ Hierbij is wel zaak dat je zelf de hendel van de airbag activeert om deze op te blazen. Doe je dit niet dan is er geen enkel verschil met een gewone rugzak.

Voordelen van de Mammut lawine airbag

Ten opzichte van andere lawine airbags bieden de airbags van Mammut Protection de meeste bescherming voor het hoofd. Mammut werkt met een mechanische ontsteking en laat je kiezen tussen perslucht- of stikstofpatronen. Het voordeel van stikstof is een hoge betrouwbaarheid bij extreem lage tempraturen. Tips bij een lawine ongeluk De internationaal aanbevolen regels zijn:

  • Het verdwijnpunt van personen proberen te markeren
  • Professionele hulp inschakelen (wanneer dit geen al te groot tijdsverlies met zich mee brengt)
  • Zoekbereik vaststellen (waar bevinden de slachtoffers zich?)
  • Oppervlakkig zoeken (zijn er tekenen van de vermisten zoals kleding of lichaamsdelen
  • Zoeken met lawinepieper
  • Sonderen (met de sonde zoeken in de sneeuw)
  • Uitgraven
  • Bergsport-EHBO

Reizen met lawine materiaal?

Volgens de IATA (International Air Travel Association) mag je lawine airbags gewoon meenemen in het vliegtuig. Wij adviseren wel altijd om de trigger (in het geval van ABS) en de cilinder (in het geval van alle merken) in je check-in bagage (koffer) te doen. Vraag bij je huuraanvraag ook direct om het Mammut vliegbewijs.

Ik wil een lawine airbag huren